vineri, 19 octombrie 2007

500 de tineri clujeni au contribuit la noul record Guinness – 38,8 milioane de oameni au marcat in 17oct2007 Ziua Mondiala pentru Eradicarea Saraciei

World Vision Romania in parteneriat cu Institutul Roman pentru Pace (PATRIR) au initiat la Cluj o actiune de solidarizare cu miscarea mondiala pentru eradicarea saraciei, “Global Call for Action Against Poverty”, desfasurata in 16-17 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale pentru Eradicarea Saraciei.
De Laura Runcanu — Specialist PR & Comunicare, World Vision Romania
Pe parcursul zilei de 16 octombrie, 16 voluntari si angajati ai celor 2 organizatii au sustinut o campanie de informare si constientizare cu privire la aspectele saraciei in 9 licee din municipiul Cluj-Napoca. Au fost proiectate clipuri si minidocumentare, au avut loc informari in legatura cu cele 8 obiective ale Mileniului pe care le-au adoptat 191 de natiuni si si le-au asumat 147 de sefi de stat si de guvern:
Reducerea saraciei severe, cresterea ratei de absolvire in invatamintul obligatoriu, promovarea egalitatii intre sexe si afirmarea femeilor, reducerea mortalitatii infantile, imbunatatirea sanatatii materne, combaterea HIV/SIDA si a tuberculozei, asigurarea unui mediu durabil, dezvoltarea comunicatiilor si a societatii informationale.


O zi mai tirziu, in fata Casei de Cultura a Studentilor din Cluj, a avut loc o actiune stradala care s-a derulat sub sloganele “Ridica-te si fa-te auzit!” si “0% saracie!”, in replica la sloganele internationale “Stand up and Speak Out!” si “Make Poverty History!”.






Actiunea a fost un semn si un indemn de solidarizare cu cele 38,8 milioane de oameni care s-au mobilizat anul acesta pentru a le atrage atentia guvernelor si liderilor lumii asupra faptului ca sunt departe de a-si tine promisiunea facuta la Summit-ul Mileniului (septembrie 2000), de a reduce la jumatate rata saraciei extreme in lume.

500 de tinerii au semnat o petitie care urmeaza sa fie inaintata de catre World Vision si PATRIR catre autoritatile locale, prin care acestea sint solicitate sa transforme in mod oficial orasul Cluj in primul oras din Romania care se alatura miscarii mondiale pentru eradicarea saraciei.







Evenimentul a fost reflectat de presa locala, care a publicat 3 articole si a difuzat 2 interviuri radio. Deasemenea, o echipa de jurnalisti independenti a filmat intreaga manifestare si a realizat interviuri, cu scopul final de a produce un film documentar pe tema activismului in Romania.

Niciun comentariu: